Mnogim ljudima post tesko pada. Ja ne postim dugo ali sobzirom da volim da jedem morala sam svoj posni meni da prosirim. Pre bih rekla da za vreme posta moze da se jede samo hleb i dzem, kuvan krompir i tunjevina iz konzerve ali nije bas tako. Zato cu sada ispisati par recepata koji su ukusni a ujedno i posni.
Supa od brokolija
Potrebno je:
Supa od brokolija
Potrebno je:
- Kashika maslinovog ulja
- 1 crni luk
- saka pirinca moze i integralnog
- jedan brokoli
- jedna kasika vegete
- 1l vode
- i blender ili mikser koji moze da usitni hranu
U serpu staviti maslinovo ulje i zagrejati ga. Na njemu proprzti sitno seckan luk. Kada se luk proprzi dodati pirinac i njega malo isprziti. Na to staviti brokoli koji ste prethodno iseckali. I onda preliti sa 1l vode i dodati kasiku vegete i kuvati 20 min. Kada se ukuva izblendirati i dobicete lepu kremastu masu. Ako vam je pregusto ubacite malu chasu vode i tako malo prokuvajte. Ako ne postite u ovu supu mozete dodati parmezan.
Rizoto sa safranom
Safran je zacin koji ja bas volim ali se kod nas teze nalazi. Ima ga u zdravim hranama neki do duse i Veru.
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- pirinac
- vegeta
- safran
- kasika maslinovog ulja
- voda
- Belo vino za kuvanje ili obicno belo vino
Na maslinovom ulju izdinstati crni luk koji ste prethodno sitno iseckali. Onda dodati pirinac i preliti ga vodom. Ovo bi trebalo da se pravi u dubokom teflonskom tiganju. Vodu treba naliti preko pirinca da bude dva prsta iznad. I kasnije dolivati kada pirinac upje vodu. Dodati malo vegete u pustiti da se kuva. Nakon nekih 17 minuta dodati safran i belo vino i vode ako je potrebno i kuvati dok se skroz ne upuije. Opet savet ako ovo jelo ne pravite posno mozete staviti parmezan.
Pecurke sa paradajizom
Potrebno je:
- pecurke
- pelat
- crni luk
- maslinovo ulje
- nana
- so
- malo vegete
- bosiljak svez ako mozete da nadjete
- secer
U teflonskom dubokom diganju izdinstati luk na maslinovom ulju. Onda ubaciti pecurke i dinstati ih dugo. Pecurke treba da puste vodu, i onda treba da se dinstaju na toj vodi. Tek kada pecurke upiju vodu preliti ih pelatom. Onda dodati malo nane, malo bosiljka, malo vegete mada ne mora i malo soli i dinstati tako. Sto se pelata tice sa tomatinom nije to to u Merkatoru i Veru a i u nekim Maxiijima moze se naci pravi pelat.
Pečurke sa paradajzom zvuče ukusno! :)
ОдговориИзбришиNadam se da ce ti se dopasti, napisi kako je ispalo ako budes pravila:)
ОдговориИзбриши